
بامادور آشی
آش گوجه فرنگی به زبان ترکی به آن بامادور آشی یا پامادور می گویند یکی از آش های سنتی و قدیمی ترک زبان های ایران است.تنها فرق آش گوجهفرنگی و آش آبغوره در میزان گوجهفرنگی به کار رفته در پخت آن است. برای تهیهی این آش از لوبیا چیتی یا لوبیا چشمبلبلی، بلغور، برنج، پیاز داغ، گوجهفرنگی به مقدار زیاد، تره و جعفریو برای طعمدار کردن آن از غوره یا آبغوره استفاده می شود. با ما در کوفته ریزه با تهیه بامادور آشی همراه باشید.
مواد لازم :
لوبیا: 1 پیمانه
برنج : نصف پیمانه
بلغور : نصف پیمانه
جعفری و تره : 2 پیمانه
آب قلم یا مرغ : 5 پیمانه
آبغوره : نصف پیمانه
گوجه فرنگی : 1 کیلوگرم
نعنا خشک : 2 قاشق غذا خوری
روش تهیه بامادور آشی:
1. لوبیا رو یک یا دو ساعت خیس و چند بار آب آن رو عوض کنید. سپس بلغور را اضافه کنید و نیم ساعت هم با بلغور بگذارید خیس بکشد. سپس آنها را آبکش کنید و داخل قابلمه با آب مرغ یا آب قلم بریزید و بگذارید نیم پز شوند.
2. برنج را به مخلوط اضافه کنید و تا زمانی بپزید که برنج له و وارفته شود. در این مرحله، پوست گوجه فرنگی ها را بگیرید و داخل غذاساز آنها را پوره کنید. پوره گوجه فرنگی و سبزی را به آش اضافه کنید و اجازه بدید سبزی ها پخته شوند و آش جابیفتد.
3. در آخر نمک و آبغوره رو به آش اضافه کنید. پس از جوشیدن، نعنا بریزید و از روی حرارت بردارید.
نکات کلیدی:
به جای قرص عصاره مرغ می توان از آب گوشت، آب مرغ، آب قلم نیز استفاده کرد.
برخی یک مشت بلغور گندم هم به برنج می افزایند تا حلیم دار شود.
برای راحتی کار حبوبات را درون زودپز آب پز کنید و سپس آن را به چند قسمت تقسیم و درون کیسه فریزر قرار دهید و فریز کنید.
برخی به جای لوبیا چشم بلبلی، از لپه نیز استفاده می کنند.
گاهی به داخل این آش مقداری غوره یا “غوره غوره” (نوعی غوره نگهداری شده در آبغوره نیز در انتهای پخت) به این آش می افزایند. که برای کسانی مثل من که مزه ترش را دوست دارند، بسیار لذیذ می باشد. در آن صورت بهتر است که آبغوره حذف و با میزان آن کمتر شود.
ما گاهی گوجه فرنگی هایی را که بلااستفاده مانده، رنده کرده و درون نایلون فریزر، فریز می کنیم و بعداً درون این آش استفاده می کنیم.
برخی مقداری آلوچه نیز به این آش می افزایند.